Kolačići

Kolačići su male tekstualne datoteke koje većina internetskih mjesta sprema u uređaje korisnika kojima oni pristupaju internetu u svrhu prepoznavanja pojedinih uređaja koje su korisnici upotrijebili prilikom pristupanja.

Zašto su kolačići važni?

Kolačići su od temeljne važnosti za osiguravanje internetskih usluga prilagođenih korisniku. Najčešće funkcije e-poslovanja ne bi bile moguće bez kolačića. Interakcija između korisnika interneta i internetske stranice pomoću kolačića je brža i jednostavnija. Uz njihovu pomoć internetska stranica zapamti preferencije i iskustva pojedinca čime se štedi vrijeme, a pretraživanje po internetskim stranicama tako je učinkovitije i ugodnije.

Kolačiće upotrebljava većina internetskih stranica, oni su praktično sredstvo za očuvanje svježeg i odgovarajućeg sadržaja koji je u skladu s interesima i preferencijama pojedinog korisnika interneta. Razloga za uporabu kolačića tako je više – prvi je sigurno njihova značajka spremanja podataka o stanju pojedine internetske stranice (detalji o prilagodbama pojedine internetske stranice), pomažu pri pružanju raznih internetskih usluga (prijava na događaje), pri sakupljanju raznih statistika o navikama korisnika interneta – jer se samo pomoću njih može pratiti učestalost posjećivanja određene internetske stranice. Poduzeća pomoću kolačića mogu ocijeniti učinkovitost dizajna svojih internetskih stranica te pogodnost vrste i broja oglasa koje nude korisnicima na svojim internetskim stranicama.

Pravo na privatnost jedno je od najvažnijih ljudskih prava u suvremenom društvu. Mikrocop je toga svjestan i zato s vašim podacima koje nam prosljeđujete postupamo odgovorno, pažljivo i u skladu s važećim zakonodavstvom s područja zaštite osobnih podataka koje je na snazi u Hrvatskoj. Obratite nam se.

Sanja Žaubi, službenica za zaštitu osobnih podataka (DPO) u Mikrocopu

Popis kolačića

Analitički kolačići

Na ovom internetskom mjestu upotrebljavamo kolačiće u svrhu analitičkog praćenja uporabe internetskog mjesta.

Ime kolačića Svrha Trajanje Izvor
_ga Statistika pregleda internetske stranice 2 godine Google Analytics

Onemogućite analitičke kolačiće

Onemogućivanje kolačića

Većina internetskih pretraživača automatski prihvaća kolačiće, ali u postavkama to možete isključiti:

Oglašivački kolačići

Za potrebe ponašajnog oglašavanja prilikom uporabe našeg internetskog mjesta na vaše se računalo mogu instalirati i oglašivački kolačići.

Ime kolačića Svrha Trajanje Izvor
id Oglašavanje 1 godina Double Click
bku, bkdc Oglašavanje 6 mjeseci Blue Kai
datr, fr, lu Oglašavanje i statistika 3 mjeseca do 1 godine Facebook
APISID, SSID, NID,
SID, SAPISID, HSID
Oglašavanje 6 mjeseci do 1 godine Google
TapAd_DID, TapAd_TS Oglašavanje 2 mjeseca Tapad.com
SEUNCY Oglašavanje 6 mjeseci Semasio.net

Upravljanje preuzimanja oglašivačkih kolačića možete regulirati na: www.youronlinechoices.com/sl/your-ad-choices

 

Postanite bespapirno poduzeće

Do bespapirnog poslovanja u Mikrocopu vodimo vas u četiri koraka: