Studija slučaja

Bespapirni pristup investicijskoj štednji u ALTA Skladih

U ALTA Skladih uspostavljeno je bespapirno poslovanje s jasnim ciljem olakšavanja pristupa i štednje ulagateljima u investicijsku štednju, a istodobno su željeli povećati učinkovitost poslovanja i uspostaviti veći nadzor nad dokumentima. Osim toga, poslovanje bez papira najpogodniji je način poslovanja i za ulagatelje i za okoliš.

ALTA Skladi jedno su od vodećih društava za upravljanje investicijskim fondovima u Sloveniji i široj regiji. U prodaji i upravljanju investicijama svakodnevno se susreću sa znatnim opsegom različitih dokumenata, a upravljanje dokumentima i njihovo arhiviranje bilo je povezano sa znatnim troškovima.

Razlozi za uvođenje bespapirnog poslovanja

Prije uvođenja bespapirnog poslovanja ulagateljima su putem internetskog portala e-Skladi omogućavali uvid u stanje portfelja i pregled svih transakcija, a sam pristup investicijskoj štednji i dalje se provodio potpisivanjem pristupne izjave na papiru. Zato su zaposlenici velik dio svojeg vremena trošili na rad s dokumentima. „Zbog stalnog povećanja novih dokumenata i sve većih troškova upravljanja tim dokumentima i njihove pohrane, a prije svega rada zaposlenika koji provode poslovne procese, odlučili smo se za uvođenje rješenja za bespapirno poslovanje“, objašnjava izvršni direktor ALTA Skladov Tomaž Dvořak.

Nadogradnja internetskog portala e-Skladi

Zato su internetski portal e-Skladi nadogradili tako da ulagatelji mogu i pristupanje ALTA Skladom obavljati potpuno bespapirno. Pristupanje mogu obaviti putem internetskog portala e-Skladi, gdje pristupnicu potpisuju digitalnom potvrdom. A ako se ipak odluče za posjet poslovnici, sada svoje pristupanje potvrđuju potpisom na elektroničkoj potpisnoj pločici i tako sve potrebne postupke obavljaju potpuno bez papira. Tako kreirane elektroničke dokumente preuzima Mikrocopov certificirani sustav e-pohrane koji osigurava dugoročno, zakonski usklađeno elektroničko pohranjivanje dok ne isteku rokovi pohrane dokumenata.

Mikrocop je partner za uvođenje bespapirnog poslovanja

Poduzeće ALTA Skladi prihvatilo se uspostave bespapirnog poslovanja u suradnji s Mikrocopom koji se pobrinuo za postavljanje elektroničkih potpisnih tableta i sigurnu pohranu dokumenata u certificiranom sustavu e-pohrane.

„Vodilja je ALTA Skladov da ulagateljima pokušamo olakšati investicijsku štednju te da je učinimo što dostupnijom, preglednijom i ugodnijom. Zato smo ponosni što omogućujemo poslovanje u cijelosti bez papira. Digitalno poslovanje najprihvatljivije je za okoliš, a naravno i praktično i jednostavno za ulagatelje“, dodatno objašnjava izvršni direktor ALTA Skladov Tomaž Dvořak.

ALTA Fondovi

 

 

ALTA Skladi bili su prvo društvo za upravljanje fondovima u Sloveniji koje je uvelo elektroničku potpisnu pločicu kojom su zaokružili digitalizaciju poslovanja. Potpisnu pločicu prvi su testirali Alen Kobilica i Ula Furlan. Slijepi sportaš Alen Kobilica, čiji centar za slijepu djecu „Vidim cilj“ ALTA podupire zajedno s Generali Osiguranjem, bio je oduševljen jednostavnošću uporabe.

Nazad

Postanite bespapirno poduzeće

Do bespapirnog poslovanja u Mikrocopu vodimo vas u četiri koraka: