Novost

O darovanju organa u Sloveniji se sada možemo izjasniti elektronski

  23. 11. 2018

U Sloveniji je u registar darovatelja upisano svega pola postotka stanovništva. S obzirom da je liječenje presađivanjem organa uspješna metoda nakon otkazivanja rada organa kada su iscrpljeni ostali načini liječenja, na Zavodu RS za presađivanje organa i tkiva (Slovenija-transplant) zalažu se za pojednostavljenje postupka izjašnjavanja za darovanje organa. Sada je moguće izjasniti se i u elektronskom obliku, što korisniku olakšava postupak, a pri tome smo sa rješenjima InDoc EDGE sudjelovali i u Mikrocopu.

Jednostavno elektronsko davanje suglasnosti za darovanje organa je svim državljanima Republike Slovenije omogućeno preko portala eUprava. Elektronski potpisane obrasce i obrasce koji će još uvijek biti ispunjeni u papirnatom obliku, nakon toga obuhvatimo u InDoc EDGE, gdje ćemo ih čuvati u elektroničkom obliku još 10 godina nakon smrti darovatelja, odnosno 100 godina od njegovog rođenja.

Prilikom obuhvata dokumenata i obrazaca ključne podatke za upis darovatelja prenosimo u evidenciju darovatelja kojom upravlja Zavod za zdravstveno osiguranje Slovenije (ZZZS). Budući da obrasci sadrže osjetljive osobne podatke, uvid u pohranjene elektroničke dokumente je ograničen - moguć je ovlaštenim korisnicima samo putem evidencije darovatelja, i to tek nakon smrti darovatelja. Za sve uvide u podatke InDoc EDGE vodimo cjeloviti revizijski trag.

U Sloveniji je godišnje više od 100 presađivanja organa

Godišnje se u Sloveniji izvede više od 100 presađivanja organa, u 2018. godini je bilo do kraja rujna izvedeno 75 transplatacija. Jedna od tih, kojima je presađivanje spasilo život, je i Tina Belej, kojoj je jetra iznenada u 22-oj godini počela otkazivati i trebala je transplataciju preko noći. „Darovan organ mi je spasio život. Omogućio mi je da danas živim potpuno i bez bitnih ograničenja. Upravo mi, primatelji organa smo svjesni važnosti darovanja organa. Darovani organ je za nas neprocjenjiv dar, odluka pojedinca za samo darovanje je izuzetno plemenit čin“, o svome iskustvu je rekla Tina Belej.

Pozivamo Vas da razmislite i odlučite se za darovanja svojih organa i tkiva nakon smrti jer i na taj način pomažete drugima.


Nazad

Postanite bespapirno poduzeće

Do bespapirnog poslovanja u Mikrocopu vodimo vas u četiri koraka: